Składniki :
50 dkg wątróbki cielęcej
3 jabłka
2 cebule
2-3 łyżki mąki
olej
2 łyżki musztardy
3/4 szklanki śmietany kremówki
3 łyżeczki sosu pieczeniowego
sól
pieprz czarny mielony
estragon
Sposób wykonania :
Wątróbkę opłucz w zimnej wodzie na cedzaku lub sitku, osusz. Pokrój w wąskie paski. Cebulę obierz, pokrój w cienkie paski. Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój w talarki, oprósz lekko mąką , obsmaż na oleju z obu stron, następnie przełóż na półmisek. Na tym samym oleju usmaż cebulę z wątróbką. Sos pieczeniowy zagotuj z śmietaną i musztardą , dopraw do smaku pieprzem i solą. Usmażoną wątróbkę wyłóż na ułożone na półmisku lub na talerze jabłka, oblej sosem, posyp trochę estragonem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz