Możemy także dać pokrojone i osączone ćwiartki brzoskwiń z puszki |
Składniki :
Ciasto :
25 dkg mąki
5 dkg obranych zmielonych migdałów
10 dkg masła lub margaryny dobrej jakości
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
kilka łyżek zimnej wody lub mleka
Dekoracja :
około 30 dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek )
cukier brązowy
cynamon
Sposób wykonania :
Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami i cukrem pudrem, dodaj masło lub margarynę posiekane na małe kawałki, oraz śmietanę i kilka łyżek wody lub mleka. Zagnieć ciasto, gdyby było zbyt twarde dodaj jeszcze troszkę wody. Foremki ( duże ) wylep ciastem. Śliwki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku. Do każdej babeczki poukładaj wydrylowane i pokrojone w ćwiartki śliwki jedna obok drugiej. Posyp po wierzchu cukrem i odrobiną cynamonu. Piecz w nagrzanym piekarniku 190 C przez około 35 minut. Podawaj letnie lub ciepłe. Możesz pokropić je niewielką ilością pomady, będą słodsze i będą ładniej wyglądać.
Rada : Przed ułożeniem śliwek na ciasto, możesz posypać ciasto niewielką ilością kaszy manny, aby wchłonęła ona sok, który będzie wyciekał ze śliwek podczas pieczenia.
Życzę smacznego !
Mniam, smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTroszkę inne niż tradycyjne. :)
Usuń