Strony

czwartek, 9 stycznia 2014

Torcik marmurkowy z jabłkami.


Torcik marmurkowy z jabłkami.

Składniki :                   ( na tortownicę o średnicy 26 cm )
Ciasto :
10 dkg cukru
20 dkg masła 
4 jajka
3 łyżki mleka
20 dkg mąki
1  cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny
10 dkg masy marcepanowej
1/2 łyżeczki kakao
Dekoracja :
5 jabłek
sok z 1 cytryny
2 łyżki płatków migdałowych
cukier puder
Sposób wykonania : 
 Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tortownicy, a drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć na pierwszą warstwę. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki o grubości około 1 cm. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na cieście. Piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 45 minut. płatki migdałowy wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru, posypać gorące ciasto i wstawić znów do piekarnika na kilka minut, aby się cukier skarmelizował. Następnie wyjąć gotowe ciasto i ostudzić. Przed podaniem można posypać jeszcze cukrem pudrem.

                                                                                                           

                         Smacznego !!


 

  

2 komentarze: