Sałatka z boczkiem i pomidorami.
Składniki :
1 szt. sałaty masłowej
1 szt. sałaty fryzyjskiej
15 dkg wędzonego boczku ( pokroić w cienkie plasterki )
2 łyżki masła
4 pszenne tosty
4 pomidory
1 cebula dymka
zielona natka pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
6 łyżek oleju
4 łyżki octu winnego
sól
pieprz mielony
Sposób wykonania :
Sałatę opłukać, osuszyć i porwać listki na kawałki. Plasterki boczku wysmażyć na suchej patelni, osączyć na kuchennej bibule. Masło roztopić w tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku. Wrzucić pokrojone tosty i zrumienić z wszystkich stron. Pomidory umyć i pokroić w nieduże ćwiartki. Pokroić natkę pietruszki, szczypiorek, oraz cebulę dymkę na deseczce. Ocet rozcieńczyć łyżką wody i wymieszać z pokrojoną zieleniną. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać olej i dokładnie wymieszać. Następnie wszystko razem lekko wymieszać. Można polać sosem winegret.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz