Czekoladowa pychotka z morelami.
Składniki : ( na tortownicę o średnicy 26 cm )
25 dkg mąki
25 dkg cukru
25 dkg masła roztopionego
45 dkg moreli ( świeżych lub z puszki )
10 dkg czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych oczkach )
40 ml nalewki morelowej lub brzoskwiniowej
1 łyżka soku z cytryny
1 szt. cukru waniliowego
1/2 opakowania proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
100 ml maślanki
szczypta mielonego imbiru
5 dkg posiekanych migdałów
skórka tarta z 1 pomarańcza
migdały w płatkach ( do foremki )
tłuszcz do smarowania tortownicy np. margaryna
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
Świeże morele zlać krótko gorącą wodą i obrać z skórki. Przekroić na połówki i usunąć pestki ( Morele z puszki osączyć z syropu ). Owoce wsypać do miseczki i skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać płatkami migdałowymi. Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko,dodać cukier,cukier waniliowy, sól i wymieszać wszystko razem.Jajka ubić z roztopionym masłem i maślanką. Wlać do sypkich składników,wymieszać. Następnie dodać startą czekoladę,imbir,skórkę z pomarańcza,posiekane migdały i znów wymieszać. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej formy,ułożyć na wierzchu połówki moreli i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 - 180 C. Piec około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić i wyjąć ciasto z formy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem na stół oprószyć z góry cukrem pudrem. Ciasto możemy także ozdobić bitą śmietaną. Zamiast moreli możemy użyć innych twardych owoców np. czereśni.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz