Składniki :
3 kg ogórków
2 duże papryki czerwone
3 cebule
3 - 4 ząbki czosnku
2 łyżki soli niejodowanej
500 ml wody
200 ml octu ( najlepiej winnego )
25 dkg cukru
30 g przyprawy gyros
Sposób wykonania :
Umyte ogórki kroimy na plasterki ( 3 mm ) razem ze skórką . Obraną cebulę kroimy w piórka. Umytą paprykę kroimy w ćwiartki, usuwamy pestki, a następnie kroimy w cienkie paski. Pokrojone warzywa mieszamy. Następnie wsypujemy sól, dokładnie mieszamy, ubijamy i odstawiamy pod przykryciem na noc. W tym czasie warzywa puszczą sok. Teraz dodajemy cukier, wodę , mieszamy. Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy drobno posiekany czosnek, przyprawę gyros, ocet, dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę . W razie potrzeby możemy doprawić sałatkę solą itp. Przekładamy do czystych słoików, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez 20 minut. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz