Syrop z pigwy jest aromatyczny, smaczny i zdrowy, możemy go np. dodawać do herbaty. Ja zrobiłem podwójną porcję.
Składniki na 7-8 słoiczków :
2,30 kg pigwy
1 kg cukru
kilka goździków ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Pigwę umyj dokładnie w letniej wodzie, następnie pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Ćwiartki zetrzyj na cienkie plasterki. Pigwę wymieszaj dokładnie z cukrem, ubij ręką lub tłuczkiem. Odstaw w ciemne miejsce na 2 dni. Dwa razy dziennie zamieszaj, aby cukier się szybciej rozpuścił. Następnie przełóż syrop do wyparzonych słoiczków ( do każdego słoiczka możesz dodać po 1 goździku ), szczelnie zamknij wieczkami. Syrop możesz przechowywać bez pasteryzacji w lodówce przez okres kilku tygodni . Jeśli chcesz przechowywać dłużej, pasteryzuj przez 15 minut. Po pasteryzacji przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Syrop z pigwy jest aromatyczny, smaczny i zdrowy, możemy go np. dodawać do herbaty.
Smacznego !
Great post! I liked your approach to the topic. Excited to read more from you.
OdpowiedzUsuń