Składniki :
około 5 kg małych buraczków ćwikłowych
liście laurowe,
ziele angielskie
pieprz kolorowy,
czosnek
Zalewa : 2,5 l wody,
10 łyżek cukru
1,5 szklanki octu
2 płaskie łyżki soli niejodowanej
Sposób wykonania :
Buraczki umyj, ugotuj do miękkości, obierz ze skórki. Do każdego słoika wrzuć przyprawy ( 1-2 listki laurowe, po kilka ziaren pieprzu i ziela, 2-3 obrane ząbki czosnku. Poukładaj buraczki w słojach dość ciasno. Przygotuj zalewę : wodę zagotuj z cukrem, solą i octem. Gorącą zalewą zalej buraczki w słoikach. Brzegi słoików wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem, zakręć wieczkami. Pasteryzuj przez 15 - 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz