Składniki : do przełożenia 5 wafli
25 dkg masła lub margaryny
1 szklanka ( 250 ml ) cukru kryształu
1 szklanka ( 250 ml ) śmietany 18 %
1/2 szklanki mleka w proszku
1 galaretka owocowa
Sposób wykonania :
Do rondelka ( najlepiej z grubym dnem ) wsyp cukier, przesiane mleko w proszku, dodaj masło, śmietanę , wymieszaj. Postaw na ogniu zagotuj, często mieszając. Gotuj około25 minut na średnim ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu łyżką , a najlepiej rózgą cukierniczą. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, wsyp galaretkę , dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masa przestygnie smaruj nią wafle. Masy wystarczy na posmarowanie 5 wafli. Do masy można dodać ciemnego kakao ( 1 łyżkę ), wtedy uzyskamy masę czekoladową. Masę można robić w różnych innych smakach np. dodając galaretkę wiśniową , trochę czerwonego barwnika lub soku z wiśni uzyskamy masę o smaku wiśniowym itp. Przełożony wafel dociskamy ( np. deseczką kładąc na niej coś cięższego ) i odstawiamy w chłodne miejsce.
Masę najlepiej mieszać rózgą cukierniczą .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz