Strony

niedziela, 15 listopada 2020

Bardzo krucha szarlotka.

 



Składniki :      na blaszkę o wymiarach 20x33 cm

40 dkg mąki

25 dkg masła lub margaryny

5 dkg smalcu

5 łyżek cukru kryształu

cukier waniliowy

3 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Powidło jabłkowe :

1 i 1/2 kg jabłek kwaskowatych ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )

5 łyżek cukru

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżki kaszy manny ( opcjonalnie )

cukier puder lub biały lukier - do dekoracji

Sposób wykonania :

 Na początku przygotowujemy powidło jabłkowe. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, odważamy odpowiednią ilość, wsypujemy do rondla najlepiej z grubym dnem. Rondel stawiamy na mały ogień, smażymy jabłka przez około 30 minut, często mieszamy. Przed smażeniem możemy do jabłek wlać odrobinę wody, ale nie jest to konieczne. Jabłka smażymy do momentu, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Pod koniec smażenia dodajemy cukier, kaszę mannę oraz cynamon, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze parę minut. Odstawiamy na bok do wystygnięcia.

 Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i smalec, mieszamy rękami. Na końcu dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe połowy. Jedną połówkę ciasta wkładamy do foliowego woreczka i wkładamy do zamrażalnika no około 20 minut. Drugi kawałek ciasta wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość trochę większą niż spód blaszki. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Ciasto posypujemy nie dużą ilością kaszy manny i wykładamy na nie przestygnięte powidło jabłkowe, wyrównujemy je łyżką. Z zamrażarki wyjmujemy drugi kawałek ciasta i ścieramy go na jabłka przez tarkę o dużych oczkach. Ciasto pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto ostrożnie wyjmujemy z blaszki, ponieważ ciasto jest bardzo kruche ! Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub pokropić białym lukrem ( np. zrobić kratkę z lukru ). Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, wtedy lepiej się je kroi. 

 Szarlotka ta jest naprawdę bardzo krucha, dlatego po ukrojeniu kawałka ciasta, przekładamy je ostrożnie, najlepiej przy pomocy  łopatki do podawania tortu, na mały talerzyk. Ciasto podajemy gościom na małych talerzykach, do których podajemy małą łyżeczkę , którą będą mogli zjeść ciasto.

 




 

 


  

   Życzę smacznego !

 

 

2 komentarze: