Składniki :
3 marchewki
1 mały seler
1 korzeń pietruszki
1 jabłko ( najlepiej lekko kwaskowate )
1 mały por
2 łyżki dobrego majonezu
2 łyżki śmietany 18 %
Zielona natka pietruszki, selera, jeden listek jarmuzu ( opcjonalnie )
3 gałązki koperku
Sposób wykonania :
Warzywa obieramy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Marchewkę , korzeń pietruszki i selera ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłko mamy z własnego ogrodu nie pryskane, możemy go umyć i zetrzeć razem ze skórką. Pora kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy. Zieleninę myjemy pod bieżącą wodą , kroimy drobno ostrym nożem, dodajemy do pokrojonych warzyw, mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę oraz majonez, całość dokładnie mieszamy. Surówka jest gotowa. Podajemy ją na obiad, do drugiego dania, np. z ziemniakami i mięsem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz