Strony

niedziela, 6 września 2020

Najlepsze ciasto ze śliwkami.

 


 

 

Składniki :

1 kubeczek jogurtu naturalnego ( 180 g )

3 kubeczki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kubeczek cukru

1 mały cukier waniliowy

3 jajka

1 kubeczek oleju

szczypta mielonej kurkumy ( opcjonalnie dla ładniejszego koloru ciasta )

Dodatkowo przygotuj :

około 0,5 kg śliwek ( najlepiej węgierek )

Składniki na kruszonkę :

2 łyżki średnio miękkiego masła

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki cukru 

Wykonanie kruszonki :

 Wszystkie składniki na kruszonkę dodaj do mniejszej miseczki, zagniataj palcami do chwili, aż zrobią się małe grudki.

Sposób wykonania :

 Do większej miski wlej jogurt, kubeczek po jogurcie dokładnie umyj, osusz, posłuży on jako miarka na resztę produktów. Suchym kubeczkiem odmierz do miski przesianą mąkę , cukier, olej; ważne, aby zrobić to w tej kolejności. Dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kurkumę oraz roztrzepane widelcem jajka. Całość wymieszaj drewnianą łyżką , a najlepiej rózgą cukierniczą ( nie mieszaj mikserem ! ). Gotową masę wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia blachy ( ja użyłem blachy o wymiarach 20 x 36 cm ), rozsmaruj równo łyżką. Na wierzch ciasta poukładaj wcześniej umyte, wydrylowane i pokrojone na połówki śliwki. Śliwki lekko powbijaj do ciasta. Ciasto posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia. 

 Ciasto możemy też upiec bez kruszonki, wtedy po upieczeniu i wystygnięciu możemy go udekorować cukrem pudrem lub pozostawić takie jakie jest. Do pieczenia ciasta możemy użyć mniejszej blachy, wtedy pieczemy ciasto trochę dłużej, ale wtedy ciasto będzie wyższe. Można też upiec ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm.

 Przepis ten jest bardzo szybki, nie wymaga dużego nakładu pracy, ani umiejętności, to ciasto ze śliwkami może upiec każdy. Ciasto jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje świeżość, nie wysycha szybko.



 
 


 
 
 
   Smacznego !
 
  

1 komentarz: