Składniki :
2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
1 l wody ( najlepiej źródlanej )
70 dkg cukru trzcinowego
2 cytryny
Sposób wykonania :
Owoce czarnego bzu płuczemy, odrywamy z gałązek, wsypujemy do garnka najlepiej z grubym dnem, tłuczemy tłuczkiem. Garnek stawiamy na ogień, wlewamy wodę , zagotowujemy. Gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Teraz przecieramy przez gęste sitko. Resztki owoców wyrzucamy, sok stawiamy na ogień w garnku, dodajemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. Pod koniec wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Garnek zdejmujemy z ognia, gorący sok rozlewamy do małych słoiczków. Słoiczki szczelnie zamykamy wieczkami i pasteryzujemy przez 10 minut w temperaturze 85 C. Sok przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu najlepiej nie dłużej niż rok.
Sok możemy dodawać do herbaty lub rozcieńczyć w szklance wody i wypić. Picie soku z czarnego bzu szczególnie polecane jest podczas przeziębień oraz w okresie zimowym na wzmocnienie organizmu na infekcje.
Pozdrawiam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz