Składniki :
3 duże jajka15 dkg cukru kryształu
1 mały cukier waniliowy
20 dkg jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 18 %
1/3 szklanki oleju
30 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta mielonej kurkumy ( opcjonalnie )
15 dkg leśnych jagód ( borówek )
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
Do średniej miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, dodajemy jajka, ubijamy na puszystą masę. Aby cukier szybciej się rozpuścił możemy miskę lekko podgrzać na parze. Następnie dodajemy jogurt wymieszany ze śmietaną oraz olej, całość miksujemy przez chwilę. Na końcu dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kurkumą . Mieszamy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Teraz wsypujemy umyte i osuszone jagody, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do wyścielonej papierem do pieczenia formy keksówki ( 11 x 34 cm ), równamy łyżką. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 170 C. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie dekorujemy je cukrem pudrem. Ciasto jest naprawdę fajne, nie za słodkie, wilgotne, puszyste, długo zachowuje świeżość, szybko można go zrobić. Kiedyś muszę wypróbować upiec to ciasto dodając zamiast borówek skórkę pomarańczową . Dodam otartą skórkę z pomarańczy i trochę soku, powinno wyjść fajne ciasto pomarańczowe. Spróbuję też upiec z dodatkiem moreli suszonych, morele pokroję na mniejsze kawałki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz