Sałatkę z czerwonej kapusty zrobiłem ze swoich zborów. Zamiast octu spirytusowego można dać winny lub jabłkowy, będzie zdrowiej.
Składniki :
3 kg poszatkowanej czerwonej kapusty
1 kg cebuli
1 kg marchewki
2 l wody
2/3 szklanki cukru
3 - 4 łyżki soli niejodowanej np. kłodawskiej
6 listków laurowych
ziele angielskie
pieprz czarny cały
pieprz czarny mielony ( opcjonalnie )
1 łyżka gorczycy białej ( opcjonalnie )
1 szklanka ( 250 ml ) octu 10 %
Sposób wykonania :
Kapustę umyj, przeglądnij czy nie ma robaczków i miejsc chorych, poszatkuj. Wsyp do dużego garnka, dodaj sól, dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Cebulę obierz z łupin, pokrój w cienkie piórka. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrojoną cebulę i marchewkę wymieszaj z kapustą. Dodaj wodę , przyprawy, cukier, wymieszaj. Garnek postaw na ogień, zagotuj. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wymieszać. Gotuj warzywa aż będą miękkie. Na końcu wlej ocet, dokładnie wymieszaj, pogotuj jeszcze chwilkę. Gorącą sałatkę przełóż do słoików ( ja użyłem litrowych ). Słoiki szczelnie zamknij wieczkami, pasteryzuj przez 15 minut od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 85 C. Następnie słoiki wystudź i schowaj w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz