Składniki :
5 kg ogórków
1 kg cebuli
0,5 kg marchewki
1 szklanka wody
2/3 szklanki cukru
1 łyżka mielonej kurkumy
3 - 4 łyżki soli niejodowanej np. kłodawskiej
1/2 szklanki oleju
5 listków laurowych
20 ziaren czarnego pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2/3 szklanki octu 10 %
Sposób wykonania :
Ogórki umyj, 2/3 obierz ze skórki, 1/3 małych ogórków pozostaw ze skórką , możesz tylko obrać ciemne końcówki od ogonka ( tam skórka jest twardsza i gorzka ). Wszystkie ogórki zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Marchewkę obierz, umyj dokładnie , zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrojone warzywa wsyp do dużego garnka najlepiej z grubym dnem, dokładnie wymieszaj łyżką. Do warzyw wlej wodę, olej, dodaj wszystkie przyprawy oprócz octu, ponownie całość dokładnie wymieszaj. Garnek postaw na ogniu, zagotuj, od czasu do czasu wymieszaj. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie, trwa to około 30 minut. Na końcu wlej ocet ( octu nie dajemy wcześniej, bo warzywa by się dłużej gotowały i mogły by być twarde ), dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, gdyby była taka potrzeba. Gorącą sałatkę przełóż do czystych słoików. Ja użyłem litrowych, wyszło mi z tej porcji 9 sztuk. Słoiki szczelnie zakręć wieczkami. Pasteryzuj w kąpieli wodnej przez około 15 minut od momentu, gdy woda osiągnie temperaturę 85 C. Następnie wystudź, naklej na wieczka etykiety z datą produkcji. Gotową sałatkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Sałatka doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu np. z ziemniakami i mięsem. Sałatka jest naprawdę smaczna i kolorowa.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz