Strony

środa, 20 lutego 2019

Puszysty sernik wiedeński.







Składniki :
1 kg tłustego twarogu
10 jajek
25 dkg miękkiego masła
25 dkg śmietany 30 % lub 36 %
40 dkg cukru
6 łyżek kaszy manny
5 dkg budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
szczypta soli
polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób wykonania :
 Twaróg zmiel 3 razy w maszynce na najmniejszych oczkach. Do miski włóż miękkie masło, utrzyj go na puszystą masę , następnie porcjami dodawaj cukier i dalej ucieraj. Następnie cały czas ucierając dodawaj żółtka. Gdy masa będzie puszysta i zbieleje wymieszaj ją dokładnie ze zmielonym twarogiem. Teraz dodaj do masy kaszę mannę i budyń, ponownie całość dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę , delikatnie wymieszaj  (najlepiej rózgą cukierniczą ) i ubite na sztywno białka z odrobiną soli, ponownie delikatnie , ale dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia ( boki wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką ) blaszkę , równo rozsmaruj. Piec w nagrzanym piekarniku ( góra - dół ) 150 C przez około 90 - 100 minut. Jeśli chcesz, aby sernik nie popękał wstaw do piekarnika małą miseczkę z wodą , wtedy para wodna zapobiegnie popękaniu ciasta. Pod koniec pieczenia obserwuj czy sernik jest już ładnie z góry zarumieniony. Powinien mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyłącz grzanie i uchyl lekko drzwi piekarnika, dzięki temu zabiegowi sernik mniej opadnie. Kiedy ciasto przestygnie wyjmij je z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gdyby boki sernika się przykleiły do blaszki delikatnie odkrój je nożykiem, w ten sposób ciasto równomiernie opadnie i nie powstaną po bokach ciasta puste dziury. Gdy ciasto całkiem wystygnie udekoruj je polewą czekoladową i włóż do lodówki na noc. W lecie najlepiej ciasto przechowywać w lodówce, schłodzone najlepiej smakuje z dobrą kawą , lekko kroi się łyżeczką , nie rozsypuje się przy tym. Polecam ten sernik, jest przy nim trochę pracy, ale wrto go upiec. :)

 Ja piekłem go na blaszce o wymiarach 40 cm x 24 cm. 


Mój sernik popękał bo nie włożyłem do piekarnika miseczki z wodą :(




                         Smacznego !


    

1 komentarz:

  1. Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza :) https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń