Składniki :
25 dkg płatków owsianych
10 dkg wiórków kokosowych białych
12 dkg mąki migdałowej
16 dkg mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
25 dkg oleju kokosowego
8 łyżek miodu
15 dkg suszonej żurawiny
8 dkg rodzynek
6 dkg suszonych daktyli
1 całe jajko
Sposób wykonania :
Olej kokosowy i miód rozpuść w rondelku na małym ogniu pamiętając, aby dość często zamieszać łyżką. Gdy tylko składniki się roztopią zdejmij rondelek z ognia. Do większej miski wsyp płatki owsiane, wiórki kokosowe, przesianą mąkę pszenną , mąkę migdałową , posiekane na mniejsze kawałki rodzynki, żurawinę oraz daktyle, proszek lub sodę , całość dokładnie wymieszaj ręką lub drewnianą łyżką. Następnie wlej roztopiony olej z miodem, ponownie dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj roztrzepane widelcem jajko, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Z masy formuj ręcznie kulki wielkości piłeczki pingpongowej ( dużego orzecha włoskiego ), układaj na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, lekko przygnieć każdą kulkę palcami lub łyżką. Dobrze jest formować kilki w lateksowych rękawiczkach. Podczas formowania masa nie przykleja się do rąk, to dlatego że w masie jest olej kokosowy. Gdy mieszasz ciasto rękami przed formowaniem umyj ręce i wysusz, wtedy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Gdyby masa była zbyt lepka odstaw ją w chłodne miejsce na 10 - 15 minut. Schłodzona masa lepiej się formuje , nie klei się też tak bardzo do rąk. Warto dostosować się do tej rady. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku 150 C ( góra - dół ) przez około 15 - 17 minut. Pamiętaj, im większe ciasteczka tym dłużej musisz je piec. Po tym czasie wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw w chłodne miejsce, aby wystygły. Gdy ciastka są gorące nie dotykaj ich, są bardzo kruche ! Gdy chcesz zobaczyć jak wyglądają od spodu podnieś je delikatnie np. za pomocą cienkiej , płaskiej skrobki cukierniczej.
Ciasteczka są kruche, zdrowe i bardzo smaczne ! Polecam je wszystkim, doskonale nadają się na małe co nie co. :)
Z tej porcji wyjdzie nam około 35 - 40 pysznych ciasteczek.
Rada : Można też dodać ziarna słonecznika, wystarczy ująć trochę innych owoców, aby waga się zgadzała.
Ciasteczka gotowe do pieczenia |
Od spodu powinny mieć złoty kolor |
Gdyby boki nam za dużo popękały podczas przygniatania , przed pieczeniem palcami je zasklepiamy |
I już upieczone :) |
Smacznego !
super ciacha:)
OdpowiedzUsuń