Najlepiej kiełbasę i inne wędliny przechowywać w lodówce zawinięte w papier pergaminowy. Gdy kupisz wędlinę zawiniętą w folię, to przed włożeniem jej do lodówki wyjmij ją z foli i zawiń w papier pergaminowy. Nawet najcieńsza folia odcina dostęp powietrza, a to sprawia, że wędlina szybko się psuje i robi się śliska. Pamiętaj także, że trwalsza jest wędlina w naturalnej osłonce, nadziewana w naturalne jelita, a nie ze sztucznego tworzywa. Gdy kupujesz wędlinę z myślą o dłuższym przechowywaniu, to kupuj wędlinę suchą np. kabanosy, kiełbasy suche, salami, szynkę długo dojrzewającą ( np. parmeńska ). Suche wędliny nie zawierają dużo wody, a to woda sprawia, że wędliny szybko się psują !
Doskonałym sposobem do przechowywania wędlin, kiełbasy są pojemniki próżniowe. Możemy je kupić w sklepach lub i internecie. Nadają się one do wielokrotnego użytku. Możemy też zakupić sobie pakowarkę próżniową do próżniowego pakowania naszych wędlin i kiełbas. Próżniowo zapakowane produkty możemy o wiele dłużej przechowywać bez utraty jakości. Koszt takiej pakowarki próżniowej to około 250-300 zł. Taka pakowarka przydaje nam się szczególnie na święta, przed większymi imprezami lub gdy robimy pierwszą komunię świętą , wesele.
Gdy nasze kiełbasy i wędliny będą odpowiednio przechowywane, na pewno będą nam smakować i będą dla nas i naszych gości zdrowe ! :)
Wszelkiego rodzaju salami doskonale nadaje się do dłuższego przechowywania |
Kiełbasy suche lepiej się przechowują |
Pozdrawiam !
Bardzo istotne wskazówki, dzięki którym będę wiedziała więcej na temat przechowywania wędlin w lodówce. A te, co kupuję od producenta Karol-Zakłady Mięsne to naprawdę szkoda byłoby zmarnować. Teraz mają w asortymencie doskonały zestaw swoich wyrobów na grilla.
OdpowiedzUsuń