Strony
▼
niedziela, 25 marca 2018
Domowy zakwas na barszcz biały.
Składniki :
5 łyżek mąki pszennej razowej ( typ 1850 )
3-4 ząbki czosnku
1/2 łyżki majeranku suszonego
5 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżka wody z kiszonych ogórków - najlepiej z domowych
0,5 l przegotowanej letniej wody
Sposób wykonania :
Do litrowego czystego słoja, a najlepiej do kamionkowego małego garnka wsyp mąkę. Słój możesz wyparzyć wrzątkiem jeśli nie jesteś pewna czy słój lub garnek jest dokładnie czysty. Czosnek obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do słoja z mąką. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, wlej wodę. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Na końcu wlej wodę ogórkową, wymieszaj. Wody ogórkowej nie musisz dodawać, ale wtedy zakwas będzie dłużej kisł. Słoik przykryj lnianą ściereczką lub papierowym kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni ( 3-4 dni ). Aby sprawdzić, czy zakwas jest gotowy, należy wziąć trochę zakwasu na język. Jeśli jego smak jest kwaśny to znak, że zakwas jest gotowy, jeśli jest mało kwaśny, to odstawmy go jeszcze na dzień lub dwa.
Barszcz biały zrobiony na domowym zakwasie będzie wyjątkowo smaczny !
Smacznego !
Taki barszcz kiedyś kupowałam od pani, która sama go przygotowywała sama w glinianym dzbanie. Chyba teraz zrobię sama. Świetny przepis i pyszna zupa:)
OdpowiedzUsuńMoja mama też robiła taki zakwas w kamionkowym garnku. Barszczyk był pycha ! :)
UsuńWitam zrobiłam zakwas z pani przepisu, dzisiaj stoi 3 dzień i coś mi nie pasowało bo jest za rzadkie okazało się że dałam litr wody z nie jak w przepisie pół litra czy można dodać jeszcze mąki czy zakwas już nie wyjdzie? Proszę o informację
OdpowiedzUsuńMożna dodać jeszcze mąki
Usuń