Składniki : 1 królik 1 szklanka słodkiej śmietany 1-2 łyżki mąki pszennej 2-3 ząbki czosnku 1-2 listki laurowe przyprawa np. wegeta pieprz mielony sól olej woda zielona natka pietruszki lub szczypior do dekoracji Sposób wykonania : Mięso z królika oczyść, pokrój na porcje, natrzyj przyprawą i odstaw na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie podpiec mięso na oleju z obu stron. Dodaj listki laurowe, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, podlej nie dużą ilością wody i duś do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia. Gdy mięso jest już dostatecznie miękkie, podlej je śmietaną wymieszaną wcześniej z mąką. Dopraw potrawę do smaki solą , pieprzem, przyprawą , wymieszaj i gotuj jeszcze parę minut. Gotowego królika podawaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi i buraczkami. Mięso posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorem.
Składniki : 7 pomarańczy 2 cytryny 2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej ) 5 kostek lodu Sposób wykonania : Pomarańcze i cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. 6 pomarańczy i cytryny obierz ze skórki, usuń białe błonki, miąższ pokrój w kostkę , usuń pestki. Pozostałą pomarańczę pokrój razem ze skórką w plastry i odstaw do dekoracji. Do blendera wrzuć pokrojone pomarańcze i cytryny. Wlej wodę i wrzuć kostki lodu. Całość dokładnie zmiksuj do połączenia składników. Gotowe smoothie rozlej do szklanek, udekoruj plasterkami pomarańcza. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Składniki : 1 kg mięsa z indyka 3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku suszone pomidory 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 listki laurowe przyprawa do indyka sól pieprz czarny mielony masło klarowane do smażenia Sposób wykonania : Mięso z indyka podziel na porcje i podsmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj pokrojone na pół krążki cebuli, czosnek drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki. Całość zalej 1 szklanką wina, dodaj suszone pomidory, listki laurowe, dopraw do smaku solą , pieprzem i przyprawą do indyka. Duś pod przykryciem. Po kilku minutach duszenia wlej drugą szklankę wina i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ziemniakami, zestawem surówek lub fasolką szparagową. Na każdą porcję mięsa wyłóż duszoną cebulkę i polej winnym sosem.
Ciekawe i zdrowe połączenie zielonej herbaty i mleka. Taki koktajl to zdrowy i orzeźwiający napój.
Składniki : 2 łyżki japońskiej zielonej herbaty matcha 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 1 szklanka wody 5 kostek lodu Sposób wykonania : Herbatę i pozostałe składniki wrzuć do blendera, zmiksuj do połączenia się składników. Gotowy koktajl rozlej do szklanek, wypij.
Koktajl ten doda Ci energii, poprawi Twoją koncentrację i sprawność umysłu. Sporządź ten koktajl gdy czeka cię duży wysiłek intelektualny np. przed egzaminem na prawo jazdy, lub innym ważnym egzaminem.
Składniki : 3 dojrzałe banany 2 szklanki ( 0,5 l ) świeżego zimnego mleka 1 łyżka soku z cytryny Sposób wykonania : Banany obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Erzuć do blendera, dodaj sok z cytryny, wlej mleko. Zmiksuj całość do połączenia się składników. Gotowy koktajl rozlej do szklanek, wypij. Szklanki możesz udekorować plasterkiem banana.
Składniki : 1 kg chudego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego 10-15 dkg startego żółtego sera oliwa sól pieprz czarny mielony 2-3 gałązki zielonej pietruszki 2-3 jajka ugotowane na twardo Sposób wykonania : Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub cienkie piórka, podduś na oliwie do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, czosnek. Podlej niedużą ilością wody i duś pod przykryciem do miękkości. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp startym serem ( mięso musi być gorące, aby ser się lekko roztopił ) i udekoruj natką pietruszki. U gotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój na ćwiartki, poukładaj na każdą porcję mięsa po 3 ćwiartki jajka np. w kształcie wiatraka. Podawaj z ziemniakami ( frytkami ), surówką lub dobrą sałatką.
Składniki : 6 szt. dojrzałych owoców kiwi 40 dkg miąższu ananasa 1 łyżka miodu 1 szklanka wody 4-5 kostek lodu Sposób wykonania : Kiwi obierz cieniutko ze skórki, pokrój na kawałki. Miąższ ananasa obrany i bez twardego środka pokrój na małe kawałki. Wrzuć wszystkie składniki do blendera, zmiksuj na jednolitą masę. Gotowe smoothie rozlej do szklanek, wypij. Szklanki możesz udekorować plasterkami kiwi, kawałkami ananasa, truskawką itp.