Składniki :
1 królik
1 szklanka słodkiej śmietany
1-2 łyżki mąki pszennej
2-3 ząbki czosnku
1-2 listki laurowe
przyprawa np. wegeta
pieprz mielony
sól
olej
woda
zielona natka pietruszki lub szczypior do dekoracji
Sposób wykonania :
Mięso z królika oczyść, pokrój na porcje, natrzyj przyprawą i odstaw na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie podpiec mięso na oleju z obu stron. Dodaj listki laurowe, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, podlej nie dużą ilością wody i duś do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia. Gdy mięso jest już dostatecznie miękkie, podlej je śmietaną wymieszaną wcześniej z mąką. Dopraw potrawę do smaki solą , pieprzem, przyprawą , wymieszaj i gotuj jeszcze parę minut. Gotowego królika podawaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi i buraczkami. Mięso posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz