Strony

czwartek, 14 grudnia 2017

Rosół z kurczaka z ( domowym ) makaronem .








 Takim rosołkiem się doskonale rozgrzejesz. Wspaniale smakuje. Zapraszam po przepis. :) 


Składniki :
Rosół :
50 dkg kurczaka ( skrzydełka, szyja, piersi )
około 3 l zimnej wody
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
kawałek korzenia selera
1 średnia cebula
kawałek pora
2 ząbki czosnku
1-2 suszonych grzybów ( borowik, maślak itp. )
sól
pieprz mielony
Makaron :
2 szklanki mąki 
3-4 łyżki wody
2 jajka
sól
Przygotuj również :
kilka gałązek świeżej pietruszki lub suszoną natkę pietruszki 
Sposób wykonania :
 Rosół : Mięso z kurczaka opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą , Postaw na ogniu, zagotuj. Gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień, aby tylko mrugał. Gotuj tak około 1 godziny. Następnie dodaj obrane, opłukane i pokrojone lub starte na tarce warzywa, grzybki i gotuj na mrugającym ogniu jeszcze około 1 lub 1 i 1/2 godziny. Przecedź.  Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek, cebulę opaloną na ogniu, dopraw do smaku pieprzem i solą.
 Makaron : Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę , na środku mąki zrób dołek, wbij do niego jajka, wlej wodę , dodaj sól. Wyrób elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je dość cienko, lekko oprószyć mąką , trochę przesuszyć, zwinąć w rulony, pokroić w cienkie paseczki ostrym nożem. Makaron wrzuć na wrzącą osoloną wodę ( do wody możesz dodać trochę oleju lub masła, aby makaron się nie sklejał ), wymieszaj drewnianą łyżką.  Gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie odcedź na cedzaku, przelej zimną wodą. 
 Gorący rosół rozlej do głębokich talerzy lub salaterek, dodaj makaron i posyp posiekaną natką pietruszki.

 Ja lubię posypać sobie jeszcze odrobiną mielonej ostrej papryki, wtedy grzeje jeszcze mocniej. ;) 


           
                         Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz