Strony

piątek, 11 lipca 2014

Przepis na marynatę do szynki lub boczku.




Domowe wyroby są najsmaczniejsze ! :)



Składniki :                  na około 2 kg mięsa
2 l wody
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki soli
100 g ( 10 dkg ) soli do peklowania mięsa
5-6 ząbków czosnku  (przekroić na pół)
8 ziarenek pieprzu czarnego
Sposób wykonania :
 Wodę zagotować wraz z solą , listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i obranymi ząbkami czosnku. Przestudzić, wsypać sól do peklowania mięsa , dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty, wstawić do lodówki (2-6 C) na 5 - 7 dni. Co 2 - 3 dni mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 5 - 7 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia.
W ten sposób marynujemy surową szynkę , schab i boczek.

 Rada:  Aby do naszego marynowanego mięsa marynata dostała się do środka należy przebić przed włożeniem do marynaty każdy kawałek mięsa kilka razy w różnych miejscach np. widelcem. Jeśli chcemy, aby mięso się szybko zamarynowało ( w ciągu 2-3 dni ), warto wtedy zastosować metodę nastrzykiwania mięsa marynatą za pomocą specjalnej strzykawki i igły.

 Zobacz jak to zrobić :


  

  Tutaj dowiesz się co zrobić aby twoja domowa szynka ( także boczek ) była soczysta i miękka :
 http://youtu.be/8dPHktlYzVI


                          

   Życzę smacznego !





 

18 komentarzy:

  1. Ja marynuję conajmniej siedem dni

    OdpowiedzUsuń
  2. będę tak robić i się przekonam po upieczeniu dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. będę to dzisiaj marynować i będę piec sprawdzę

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wyjdzie za slone?? Kiedys robilam do wedzania i zdaje mi sie ze ze 3 lyzki soli dodawalam na 2ltr wody..wyszlo ze moglobyc ciut bardziej slone ale 100g to ogromna ilosc. Prosze o odp dzieki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze tak robię i jest OK. Oczywiście podczas parzenia mięsa nie dodaję już do wody soli.

      Usuń
  5. Nie wolno piec soli peklującej. Jeśli chcesz użyć temp. pow. 120 stopni to tylko zwykła sól niejodowana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeżeli zwykła sól niejodowana to też w takiej ilości jak sól peklowa?

      Usuń
  6. To jeżeli zwykła sól niejodowana to też w takiej ilości jak sól peklowa?

    OdpowiedzUsuń
  7. Człowieku chemia i jeszcze raz chemia po co ta sól do peklowania (przeczytaj skład)wystarczy zwykła sól dłuższe peklowanie i odpowiednie wędzenie i nie potrzeba przechowywac tego co uwędziłes w lodówce tylko w przewiewnym i suchym miejscu nic się nie zmarnuje najwyżej przesuszy sie tak jak swojska kiełbasa suszona

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak sie nie ma czasu to sól peklujaca jest ok tak na szybko. Chyba ze ktos wie ile czasu potrzeba na odpowiednie zamarynowanie miesa to zrobi to odpowiednio wczesniej sola niejodowana pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Też uważam, że zwykła sól jest ok.

    OdpowiedzUsuń
  10. jak mam dawać sól peklującą do marynaty to takie wyroby kupię w sklepie, zaoszczędzę czas i robociznę bo związki trujące mam takie same. Ludzie ogarnijcie się nie dajcie soli peklującej. Zwykła sól np. kłodawska nie jodowana!

    OdpowiedzUsuń
  11. Smacznie wyglądają. Też robię swoje wyroby.

    OdpowiedzUsuń
  12. Sól peklująca to trucizna

    OdpowiedzUsuń