Składniki :
80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka)
15 dkg świeżej słoniny bez skóry
5 ząbków czosnku
2 g soli do peklowania mięsa
2 dkg cukru
majeranek
sól
pieprz czarny mielony
Sposób wykonania :
Mięso i słoninę zemleć w maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać szczyptę mielonego jałowca, wtedy nasza pieczeń będzie miała jałowcowy smak. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę , ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Pozostawić w lodówce (3-6 C) na 24 godziny. Następnie mięso wyłożyć do dwóch małych aluminiowych foremek, lekko ugnieść, posmarować białkiem, można posypać kminkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 C) i piec około godziny. Przestudzić.
Smakuje i pachnie wyśmienicie !
Doskonały sposób na domową kiełbasę gdy nie mamy wędzarni w domu. Warto wypróbować. Polecam ! :-))
Smacznego !
2g soli na niemal kg mięsa i 20g cukru? chyba powinno być odwrotnie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń