Strony

niedziela, 11 maja 2014

Obrączki francuskie z cukrem.







Składniki :
1 kg ciasta francuskiego   ( może być mrożone )
1 jajko
25-30 dkg grubego cukru kryształu
mąka pszenna do podsypywania
Przygotuj również :
szklankę 
malutki kieliszek lub rurkę o średnicy 1 i 1/2 cm   
Sposób wykonania :
 Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując co pewien czas przesianą mąką na grubość 2 milimetrów. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Brzegi szklanki co pewien czas zanurzamy w mące, aby szklanka nie kleiła się do ciasta. Kółka wykrawamy jedno obok drugiego tak, aby było jak najmniej ścinek. Jeśli chcemy możemy zagnieść wszystkie ścinki pozostałe po wykrawaniu, rozwałkować i wyciąć kółka. Gdy mamy już wykrojone duże kółka z całego ciasta, wykrawamy teraz małe kółeczka w środku każdego dużego kółka, za pomocą malutkiego kieliszka lub rurki o średnicy około półtora centymetra. Gotowe kółka układamy na blaszkę ( blaszki nie smarujemy tłuszczem ) jedno przy drugim. Jajko rozbijamy widelcem i smarujemy nim wszystkie kółka, a następnie posypujemy dość grubo cukrem kryształem.  Przy smarowaniu kółek jajkiem uważajmy, aby nie smarować blaszki, ponieważ po upieczeniu będzie ciężko nam oderwać je od blachy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ( 200 C ) na złoty kolor. Gdyby nasze kółeczka nie chciały nam się odkleić od blaszki, możemy je podważyć szpachelką. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Ja je takie uwielbiam :-)
 Natomiast jeśli chcemy je przechować przez kilka dni należy je przestudzone włożyć do woreczka foliowego lub zawinąć w folię aluminiową. Tak zabezpieczone nie będą nam wysychać.

                                               

                                                        Smacznego ! 


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz