Strony

sobota, 10 maja 2014

Jak oderwać papier od ciasta ?





 Gdy mamy problem z oderwaniem papieru od naszego ciasta np. biszkoptowego, piernika lub innego nie należy go odrywać na "siłę" ! 
Papier trzeba odrobinę zwilżyć zimną wodą za pomocą czystego pędzla malarskiego lub opryskiwacza. Po zwilżeniu całej powierzchni papieru lub miejsca z którego nam się nie chce dać oderwać papier, należy odczekać kilka minut. Po tym czasie mocno przyklejony papier odejdzie nam bez problemu, a nasze ciasto nie zostanie uszkodzone !  :-))

                                           

                                                   Pozdrawiam ! 




11 komentarzy:

  1. wielkie dzięki za tą poradę! właśnie uratowała mi całą przyjemność z upieczenia pierwszego w moim wydaniu chleba. Papier, który wyglądał na "nie do ruszenia" odszedł bez problem!

    OdpowiedzUsuń
  2. biszkopt , piernik to nie problem , ale jak usunąć papier z sernika

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak z chleba?

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie na chlebie nie podzialalo, 150g kaszy sie zmarnowalo :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gdy piekę chleb to nie wyścielam foremki papierem. Smaruję foremkę roztopionym smalcem i nigdy nie mam problemów z odrywaniem. Chlebuś sam wyskakuje z foremki po obróceniu jej do góry dnem. :)

      Usuń
    2. To prawda, smalec jest najlepszy i można piec chleb w wysokiej temperaturze. A o tym myku z wodą nie wiedziałam - już sobie zapiszę!

      Usuń
  5. Witam . Zmoczyłam papier woda i nie chce odejść od chleba .. :/ heeeelp !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mieszkając za granicą, kupowałam pergamin do pieczenia zamiast papieru do pieczenia. Nawet nie trzeba było go smarować tłuszczem. Chleb po upieczeniu wyślizgiwał się z foremki. Niestety, w Polsce nigdzie nie mogę go znaleźć.

    OdpowiedzUsuń