Muffinki z dodatkiem wina.
Składniki :
14 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 dkg cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Forma na 12 muffinek |
3 jajka
75 ml zimnego grzańca ( wina )
14 dkg roztopionego masła
forma do muffinek na 12 sztuk
Do dekoracji :
cukier puder
1 cytryna
2 łyżki czekoladowej polewy ( może być gotowa z torebki )
waflowe rurki
Sposób wykonania :
Wysmarować foremkę tłuszczem i wstawić do lodówki. Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól, cukier, cynamon i drobno startą czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozbić widelcem, wymieszać z grzańcem ( winem ) i płynnym masłem. Przelać do mąki, dokładnie wymieszać ( np.robotem kuchennym ). Białka ubić na sztywną pianę , dodać do pozostałych składników ciasta i dokładnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki do wysokości 2/3 i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C ( z termoobiegiem 160 C ). Piec około 30-35 minut. Następnie muffinki wyjąć z formy i przestudzić. Cytrynę umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Plastry pokroić na ćwiartki. Muffinki oprószyć przesianym cukrem pudrem i ozdobić rozgrzaną polewą. Ułożyć na wierzchu kawałki cytryny i wafelki rurkowe.
Smacznego !
Śliczne :)
OdpowiedzUsuń