Lin w warzywach.
Składniki :
2 sprawione liny ( po 50 dkg )
1 cytryna
4 listki laurowe
2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
szczypta soli
80 dkg ziemniaków
2 małe pory
50 dkg marchewki
5 dkg masła lub margaryny
20 dkg śmietany kremówki
2 łyżeczki startego chrzanu ( może być ze słoika )
1/2 pęczka natki zielonej pietruszki
biały pieprz
Sposób wykonania :
Ryby opłukać dokładnie zimną wodą , osuszyć. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ), listkami laurowymi, solą oraz ziarenkami pieprzu. Do wrzątku włożyć ryby , gotować na bardzo małym ogniu 25-30 minut, nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Ziemniaki obrać, umyć. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Pory oczyścić, umyć. Obrać marchewkę , opłukać, pokroić z porami w cienkie długie paski. Rozgrzać mocno tłuszcz w rondlu, smażyć warzywa 6-8 minut, często mieszając, tak aby nie przywarły do dana naczynia. W razie potrzeby podlać odrobiną zimnej wody. Śmietanę ubić na pół sztywno, wymieszać ze startym chrzanem. Natkę pietruszki wypłukać , osuszyć i drobno pokroić. Ziemniaki odcedzić, posypać zieleniną. Ryby wyjąć ostrożnie z wywaru, osączyć, przełożyć z jarzynką i ziemniakami na podgrzany półmisek. Śmietanę przelać do miseczki i podawać osobno.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz