Klopsiki z sosem kurkowym.
Składniki na 4 porcje : 1porcja = 730 kcal
1 czerstwa bułka
1 cebula Czas przygotowania:
1 ogórek sałatkowy około 40 minut
1 słoik kurek ( 220 ml )
0,5 kg pieczarek
0,5 kg mieszanego mięsa mielonego
1 jajko
sól
pieprz
4 łyżki oleju
400 ml bulionu warzywnego
20 dkg śmietany kremówki
2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej
4 łyżki oleju sojowego
3 gałązki kopru
kilka kropel soku z cytryny
Sposób wykonania :
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na połowę , a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć, pieczarki pokroić na połówki. Mięso mielone zagnieść z odciśniętą bułką , posiekaną cebulą i jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować nie duże klopsiki, usmażyć je na teflonowej patelni na 4 łyżkach oleju ( około 7 minut ). Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Do tłuszczu ze smażenia dodać resztę oleju, podsmażyć ogórki, kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką , ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę , zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie, jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać zielonym koperkiem.
Życzę SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz