Gołąbki z ananasami.
Składniki :
1 duża kapusta pekińska ( około 1,40 kg )
1 cebula
30 dkg mięsa mielonego
1 jajko
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
4 łyżki bułki tartej
1 puszka krążków ananasa ( 450 ml )
przyprawa chińska
3 łyżki oleju
10 dkg mrożonego groszku
1/2 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki sosu sojowego
150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego
3 łyżki ketchupu
Sposób wykonania :
Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej, umyć, osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować 2 minuty w osolonej wodzie, wyjąć i na krótko zanurzyć w zimnej wodzie. Rozłożyć na czystej ściereczce, osączyć. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Zagnieść z mięsem, jajkiem i tartą bułką , doprawić do smaku solą , pieprzem i chińską przyprawą. Składać po 2 liście kapusty tak, aby trochę zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej, ściśle zwijać, formując nie duże zgrabne gołąbki. Każdy spiąć wykałaczką. Ananasy osączyć, sok zebrać w miseczce. Połowę krążków pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim gołąbki. Dodać mrożony groszek, zalać bulionem warzywnym, sokiem ananasowym i 4 łyżkami sosu sojowego. Przykryć, gotować około 8 minut. Dodać krążki i kawałki ananasów, wlać sos azjatycki i ketchup, pozostawić na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Gotowy sos ponownie doprawić do smaku.
SMACZNEGO !
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, dzisiaj wypróbuje na obiadek:)
OdpowiedzUsuń