Składniki :
4,5 kg buraków ćwikłowych
(najlepiej aby były ciemno czerwone odmiany ''opolskie'')
30 dkg chrzanu (można kupić gotowy w sklepie)
8 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 - 3 łyżki octu winnego ( do smaku )
200 ml oleju ( opcjonalnie )
pieprz czarny mielony
Sposób wykonania :
Buraczki umyć, ugotować wraz z skórką przestudzić. Następnie obrać z skórki, zetrzeć na drobnej tarce i wsypać do garnka. Dodać pozostałe składniki chrzan, cukier, sól, pieprz, ocet oraz olej, wymieszać to wszystko dokładnie i podsmażyć około 10 minut na małym ogniu. Sprawdzić smakowo czy ma dobry smak jeśli nie można dodać jeszcze troszkę soli, cukru lub chrzanu w zależności od gustu. Gdy buraczki mamy już gotowe wykładamy je łyżką do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w temperaturze 95 C przez około 15 minut. Życzę smacznego!
Masz pytania ? Napisz do mnie w komentarzach.
Smacznego !
I się utrzymają?
OdpowiedzUsuńodpowiedź do aga Oczywiście ! Jeśli je pasteryzujemy to nie ma problemu, chyba, że czasem słoik jest uszkodzony lub wieczko, no to wtedy się zepsują. :))
UsuńWłaśnie ugotowałam buraczki dam znać pod koniec miesiąca czy wszystko wyszło jak trzeba 😉 pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDobrze, ciekaw jestem czy wyjdą.
UsuńJa we wtorek będę robic
OdpowiedzUsuńPolecam przepis! Buraczki świetnie się utrzymują i równie dobrze smakują. Jutro robie kolejne porcje 😋
OdpowiedzUsuńCieszę się, że buraczki się udały.:-)
UsuńSuper przepis, udały mi się!!:)
OdpowiedzUsuń