Ciasteczka są bardzo kruche. |
Składniki :
60 dkg mąki pszennej
40 dkg masła
16 dkg cukru
9 dkg czekolady gorzkiej
5 dkg małych rodzynek
3 żółtka
Sposób wykonania :
Czekoladę pokrój na małe kawałki. Małe rodzynki nie musisz kroić, większe pokrój na mniejsze kawałki. Zamiast rodzynek możesz dodać suszoną żurawinę . Miękkie masło utrzyj w misce. Następnie dodaj cukier, ucieraj jeszcze chwilkę . Dodaj żółtka, ucieraj, aż składniki się dokładnie połączą ze sobą . Teraz wsyp przesianą mąkę , mieszaj drewnianą łyżką . Pod koniec mieszania dodaj rodzynki i czekoladę , wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszcz je lekko palcami. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach ( ciastka nie wyrastają zbyt wiele ). Piec w 180 C przez około 20 minut. Ciastka powinny się tylko leciutko zarumienić z wierzchu. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Ciasteczka są bardzo kruche i smaczne. Przechowuj je w foliowym woreczku.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz