Składniki :
20 dkg masła
1/2 szklanki cukru ( może być trochę więcej )
1/2 szklanki mleka
4 łyżki kakao lub czekolady w proszku
2 i 1/2 szklanki mleka w proszku
15 herbatników np. ''petit beurre''
10 dkg bakali np. rodzynek, żurawiny itp.
Sposób wykonania :
Masło rozpuść na małym ogniu w większym rondelku. Następnie wlej mleko, dodaj przesiane i wymieszane z cukrem kakao. Całość mieszaj łyżką , aż do rozpuszczenia się całkiem cukru, cały czas podgrzewając na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje, zdejmij z ognia i lekko wystudź. Do ciepłej masy dodawaj małymi partiami przesiane przez sitko mleko w proszku. Dobrze jest mieszać masę rózgą cukierniczą, wtedy dużo szybciej rozetrzesz grudki mleka w proszku. Pod koniec masa zgęstnieje, wtedy mieszaj ją łyżką . W razie potrzeby możesz ją trochę podgrzać. Na końcu dodaj bakalie, oraz połamane na kawałki herbatniki. Wymieszaj całość łyżką . Przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Ja użyłem keksówki o wymiarach 25x11 cm, ale może być trochę mniejsza, wtedy blok będzie wyższy. Po przełożeniu masy do formy, wyrównaj ją łyżką . Blok czekoladowy włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin. Najlepiej jednak, aby leżakował 24-48 godzin. W tym czasie masa zgęstnieje i będzie ją można kroić. Najlepiej jest kroić blok nożem zamaczanym we wrzątku, wtedy masa nie będzie się kleić do noża.
Rada : Jako bakali możemy użyć rodzynek, suszonej żurawiny, pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych, ja dodałem też trochę suszonej moreli.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz