Składniki :
2 polędwiczki wieprzowe
Na marynatę :
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
2 łyżki miodu np wielokwiatowego
około 3/4 łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
6 łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo przygotuj :
olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania :
Polędwiczki umyj zimną wodą , osusz, usuń błony jeśli jest to konieczne. Możesz je po nakłuwać widelcem, aby mięso szybciej wchłonęło marynatę . Składniki na marynatę mieszamy w żaroodpornym naczyniu, a następnie wkładamy do niego polędwiczki. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie tak, aby całe było nią oblepione. Naczynie przykrywamy pokrywką , wkładany do lodówki na kilka kilkanaście godzin. Warto je od czasu do czasu obrócić parę razy. Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki i obsmażamy je na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony. Mięso ponownie wkładamy do żaroodpornego naczynia z marynatą przykrywamy pokrywką i pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 C przez około 30 minut. Jeśli polędwiczki są grube to nieco dłużej. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 - 15 minut, aby mięso związało soki. Następnie kroimy na porcje i podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką .
Rada : Mięso ( polędwiczki ) wybieramy dobrej jakości, powinno być różowe, nie obeschnięte, mieć świeży zapach.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz