Składniki :
50 dkg dobrej margaryny lub masła
250 ml ( 1 szklanka ) jasnego piwa
4 szklanki ( około 80 dkg ) mąki pszennej
Dodatkowo przygotuj :
marmolada, powidło śliwkowe itp.
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
Margarynę lub masło przed pieczeniem trzeba dobrze schłodzić w lodówce, można nawet włożyć na krótki czas do zamrażalnika, powinna być twarda. Twardą margarynę lub masło trzemy na tarce o dużych oczkach do większej miski. Do tłuszczu wlewamy piwo, dodajemy przesianą mąkę . Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja wyrabiałem ręcznie, ale można też użyć robota. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę . Następnie wyjmujemy jeden kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy podsypując w razie potrzeby mąką na grubość około 3 mm. Ciasto kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie, może to być twarda marmolada, powidło śliwkowe, gęsty dżem lub masa serowa lub makowa, w zależności co kto lubi. Zwijamy w kształt rogalika i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Możemy układać dość ciasno, bo rogaliki nie wyrastają podczas pieczenia wiele. Przed pieczeniem możemy je pomalować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Pieczemy w 180 C przez około 25 minut. Wystudzone rogaliki możemy oprószyć cukrem pudrem, ale i bez niego są smaczne. Rogaliki te są kruche, przypominają rogaliki z ciasta półfrancuskiego. Z tej porcji wyszło mi 27 rogalików. Jeśli chcemy je przechować dłużej wkładamy je do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz