Składniki :
1 średnia główka młodej kapusty
2 - 3 łyżki smalcu ze skwarkami
1 gałązka koperku z nasionami
1 - 2 łyżeczki nasion kminku
sól
pieprz czarny mielony
2 - 3 gałązki młodego koperku
2 gałązki natki pietruszki
Sposób wykonania :
Kapustę oczyść, opłucz pod bieżącą zimną wodą , poszatkuj nożem na deseczce, wsyp do większego garnka. Kapustę zalej wodą , dodaj trochę soli, garnek postaw na ogniu, przykryj pokrywką , zagotuj. Pod koniec gotowania dodaj gałązkę kopru, przykryj ją kapustą gotuj jeszcze chwilę , aby kapusta była miękka. Następnie odcedź wodę z kapusty. Do gorącej kapusty dodaj smalec ze skwarkami, kminek, pokrojony koperek i natkę pietruszki, dopraw do smaku pieprzem i solą , wymieszaj dokładnie. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na 15 - 20 minut. Podawaj jeszcze ciepłą do drugiego dania z ziemniakami ( najlepiej młodymi ) i mięsem.
Rada : Jeśli nie masz smalcu ze skwarkami możesz dodać oleju rzepakowego a najlepiej oliwy z oliwek.
Smacznego !
Pyszna kapusta, robię taką co rok. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Nigdy skwarków nie dawałam
OdpowiedzUsuńSama nie robiłam. Zawsze mamę uda mi się namówić
OdpowiedzUsuń