Kapusta z grzybkami. |
Składniki :
1, 5 kg kiszonej kapusty z marchewką ( najlepiej domowej )
40 - 50 g suszonych grzybów ( np. borowika )
1 większa cebula
2 - 3 łyżki smalcu ze skwarkami ( najlepiej domowego )
olej ( do zrumienienia cebuli )
1 płaska łyżka kminku
1 łyżeczka nasion kopru
2 - 3 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Sposób wykonania :
Kapustę kiszoną siekamy tasakiem na drewnianej desce, wsypujemy do większego garnka. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna lub słona zalewamy ją wodą , odstawiamy na pewien czas, a następnie odlewamy całą wodę . Pokrojoną kapustę zalewamy wodą , aby cała była nią przykryta. Gotujemy przez kilkanaście minut, aż kapusta będzie miękka, następnie odcedzamy z nadmiaru wody. Grzyby gotujemy w małym rondelku do miękkości, następnie odcedzamy, odstawiamy, aby przestygły. Wystudzone grzybki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę smażymy na oleju na złoty kolor. Grzybki, smalec ze skwarkami i usmażoną cebulę dodajemy do ugotowanej kapusty, całość mieszamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, kminek, koper, doprawiamy do smaku pieprzem i solą , dokładnie mieszamy drewnianą łyżką . Garnek z kapustą zdejmujemy z ognia. Kapustę z grzybkami podajemy gorącą .Taką kapustę możemy podawać jako samodzielne danie z kromką chleba, lub jako dodatek do drugiego dania. Kapusta z grzybami doskonale nadaje się na wigilijny stół.
Smacznego !
Jedno z lepszych dań na wigilijnym stole. ;)
OdpowiedzUsuńSą różne wersje, ale z grzybami zdecydowanie najlepsza.
OdpowiedzUsuńProste a zarazem mega smaczne danie. Dla mnie bardzo ważne są odpowiednie grzyby :)
OdpowiedzUsuńLata temu jadlam taką. Zawsze na święta mama robiła
OdpowiedzUsuńProste i bardzo dobre. Dawno nie jadłam takiej
OdpowiedzUsuńZimowa potrawa. Nie brakuje jej u mnie na święta
OdpowiedzUsuńOj nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam taką
OdpowiedzUsuńTaka najlepsza. Kiedy ją jadłam ostatni raz to już nie pamiętam
OdpowiedzUsuńKapusta z grzybami i do tego goloneczka! Mniam!
OdpowiedzUsuń