Piernik nie wysycha zbyt szybko. |
Składniki :
4 całe jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
6 łyżek miękkiej marmolady lub powideł śliwkowych
2 szklanki mleka ( 2% tłuszczu )
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki płaskiej soli
Sposób wykonania :
Jajka ubijamy z cukrem i solą trzepaczką lub mikserem w większej misce. Do ubitych jajek wlewamy olej oraz dodajemy marmoladę lub powidło. Całość mieszamy rózgą cukierniczą lub miksujemy mikserem na wolniejszych obrotach jeszcze przez chwilę . Mąkę wymieszaną z sodą i kakao przesiewamy przez sitko, a następnie mieszamy ją z przyprawą do piernika. Do masy jajecznej wsypujemy połowę mąki, mieszamy. Wlewamy jedną szklankę mleka o temperaturze pokojowej, mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy resztę mąki oraz mleka, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie, ale takie ma być. Gotowe ciasto wylewamy do dwóch wcześniej wyścielonych papierem do pieczenia foremek keksowych o wymiarach : długości 30 cm, szerokości 11 cm i wysokości 8 cm. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości formy bo może nam wykipieć. Formę tam gdzie nie ma papieru warto wysmarować półpłynnym tłuszczem ( margaryną lub smalcem ), wtedy po upieczeniu łatwo wyjmiemy ciasto z foremki. Piernik pieczemy w temperaturze 175 C przez około 60 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek i odstawiamy do wystygnięcia. Piernik możemy posypać lekko cukrem pudrem ( tuż przed podaniem go na stół ) lub oblać polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Piernik upieczony według tego przepisu jest wilgotny, mięciutki i bardzo smaczny, idealny na świąteczny stół i nie tylko. Polecam ten przepis ! :)
Życzę smacznego !
Mój syn uwielbia wszelkiego rodzaju pierniki. Przepis wygląda pysznie i na pewno go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPiernik idealny na Święta, klasyczny i uwielbiany przez wszystkich :)
OdpowiedzUsuńCzy 1 szklanka to 250 ml; dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńTak, 1 szklanka ma 250 ml. :)
UsuńPiernik obowiązkowo na święta. Taka klasyka wśród ciast. :)
OdpowiedzUsuńMam taki przepis w starym rodzinnym zeszycie. Polecam :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie przepisu.
Bardzo podoba mi się ten przepis, lecz chciałbym zrobić ten piernik bez powideł lub marmolady. Czy jest możliwość zrobienia tego piernika bez tego składnika? Czy piernik wyjdzie wtedy dobry i będzie smakował równie dobrze?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam