Kompot jest aromatyczny i orzeźwiający. |
Składniki :
jabłka ( zimowe odmiany )
dojrzałe owoce pigwy
cukier ( może być trzcinowy )
woda
cukier z prawdziwą wanilią ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Jabłka i pigwę myjemy letnią wodą . Z jabłek i pigwy usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki lub ósemki. Do czystych słoików wrzucamy po kilka kawałków pigwy, a następnie jabłek, tak do wysokości około 2/3 słoja litrowego. Następnie dodajemy do każdego słoja po 2 - 3 łyżki cukru i po małej łyżeczce cukru waniliowego. Napełniamy słoje wodą , od góry zostawiamy trochę wolnego miejsca około 2 cm. Brzegi słoi wycieramy papierowym ręcznikiem, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia i wodę . Słoje zamykamy szczelnie wieczkami i pasteryzujemy przez 15 - 20 minut. Kompot przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Kompot jest aromatyczny i orzeźwiający.
Pigwę i jabłka kroimy w ćwiartki lub ósemki. |
Ja użyłem litrowych słoików. |
Życzę smacznego !
Pyszny smak i aromat. Również polecam. :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia takie robiła. Niezapomniany smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńTeraz już za późno, ale na przyszły rok na pewno przygotuję!
OdpowiedzUsuń