Wyszło mi 6 słoiczków. |
Składniki :
około 1,20 kg młodych małych grzybów opieńki miodowej
Zalewa :
1 l wody
3 łyżki cukru
1 łyżka soli niejodowanej
ziele angielskie
gorczyca biała
listki laurowe
pieprz czarny ziarnisty
2 średnie cebule
1 szklanka octu 10 % ( lub około 2 szklanek octu winnego 6 % )
Sposób wykonania :
Grzybki oczyszczamy płuczemy w zimnej wodzie, osączamy na sitku. Większe grzyby możemy przekroić na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 - 20 minut, następnie osączamy na sitku. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę na zalewę , dodajemy cukier, sól, przyprawy, zagotowujemy. Gdy zalewa się zagotuje, wlewamy ocet, wsypujemy pokrojoną cebulę , grzyby, gotujemy jeszcze około 5 minut. Gorące grzybki przekładamy do słoików. Słoiki łatwiej napełnisz grzybkami gdy użyjesz lejka z dużą dziurą . Staraj się , aby w każdym słoiku znajdowały się przyprawy. Grzybki powinny być zakryte zalewą , najlepiej jest odczekać chwilę po napełnieniu słoików i w razie potrzeby dolać zalewy. Brzegi słoików wytrzyj papierowym ręcznikiem szczelnie zakręć wieczkami. Pasteryzuj około15 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Marynowane opieńki możesz zacząć kosztować po upływie miesiąca, w tym czasie grzybki przejdą smakiem przypraw.
Życzę smacznego !
Pychota! Przepis na pewno się przyda. :)
OdpowiedzUsuń