Smaczne i zdrowe leczo patisonowe. |
Składniki :
Sposób wykonania :
Patisony umyj, odkrój końce ( ogonek i pozostałości po kwiatku ), pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Kiełbasę pokrój na półplasterki lub kostkę. Na patelnię wlej trochę oleju oraz wody. Pokrojone patisony, cebulę , kiełbasę wyłóż na patelnie, posyp trochę solą , wymieszaj. Patelnie postaw na ogniu, duś całość pod przykryciem, aż warzywa zmiękną . Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy warzywa są już miękkie, zgaś ogień, dodaj pokrojone w plastry pomidory, posiekaną natkę pietruszki, koperek, liść jarmuża, dopraw do smaku pieprzem, majerankiem i solą , wymieszaj i odstaw pod przykryciem jeszcze na około 15 - 20 minut. W tym czasie leczo się przegryzie i nieco ostygnie. Podawaj ciepłe z kromką chleba ( najlepiej razowego ).
Życzę smacznego !
Wow chętnie spróbuję. Jeszcze nie jadłam takiego lecza.
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo. Jeszcze w tym roku nie robiłam
OdpowiedzUsuńO takim jeszcze nie słyszałam. Wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuńMniam. Z przyjemnością spróbuję wersji z patisonem. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Brzmi i wygląda bardzo smacznie. :)
OdpowiedzUsuń