Miodek z kwiatów mniszka. |
Składniki :
1300 kwiatów mniszka lekarskiego
3 l wody
3 kg cukru
1 cytryna
1 średnia pomarańcza
Sposób wykonania :
Kwiaty mniszka zbieramy w słoneczny suchy dzień około południa. Kwiaty zbieramy z roślin które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Po zebraniu kwiaty rozścielamy cienką warstwą na białym papierze na godzinę , w ten sposób pozbędziemy się robaczków. Następnie kwiaty wsypujemy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ), zalewamy wodą , dodajemy cieniutko obrane skórki z cytrusów bez białej błonki. Oczywiście cytrusy wcześniej dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy i gotujemy około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy przez gazę złożoną we dwoje, wyciskamy resztki płynu z kwiatów. Otrzymany płyn wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy, zagotowujemy. Gotujemy przez około 2 godziny na średnim ogniu, aż syrop nam zgęstnieje do odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania wlewamy wyciśnięty i przecedzony sok z cytrusów, gotujemy jeszcze przez chwilę. Gorący syrop rozlewamy do słoiczków, szczelnie zamykamy wieczkami, odstawiamy do wystygnięcia. Syrop przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego z cytrusami ma piękny aromat i smak. Ja robię go już od kilku lat. Ja odcinam zielone końce, aby syrop miał ładny złoty kolor, ale nie musimy tego robić. Syrop z kwiatów mniszka jest przydatny gdy boli nas gardło lub mamy kaszel, ale to nie wszystkie jego cenne właściwości. Syrop możemy spożywać nie tylko sam, znakomitym rozwiązaniem jest także dodanie go do herbaty. W okresie letnim dobrze sprawdzi się lemoniada z tym syropem. Wystarczy dolać do niego wodę, dorzucić cytrynę i listki mięty, a powstanie orzeźwiający i zdrowy napój. Dobrym pomysłem jest serwowanie syropu z mniszka lekarskiego zamiast miodu, na przykład na kromce chleba, wtedy trzeba syrop dłużej pogotować, aby miał gęściejszą konsystencję. Warto, zrobić syrop z mniszka lekarskiego i mieć go w swojej spiżarni, ponieważ ma on właściwości : antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, odtruwające (oczyszcza organizm), przeciwmiażdżycowe, wzmacniające układ odpornościowy, wspierające układ oddechowy (w czasie infekcji), usprawniające trawienie, moczopędne, a nawet przyspieszające gojenia się ran. Te wszelkie działania są możliwe dzięki cennym składnikom zawartym w mniszku lekarskim. Mniszek posiada witaminy (A, C, D i z grupy B), minerały (potas, magnez, żelazo i krzem), kwasy (polifenolowe i krzemowy), garbniki, flawonoidy, triterpeny, asparaginę oraz inulinę.
Pozdrawiam serdecznie !
|
Słyszałam o tym syropie. Nie odważyłam się jeszcze go robić.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, mniej więcej czegoś takiego szukałem. Dzięki!
OdpowiedzUsuńMiałam okazję kiedyś spróbować jako dodatek do herbaty. Bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam, że jest pyszny. Nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń