Składniki :
22 dkg płatków owsianych górskich
13 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
16 dkg miodu naturalnego
1 całe jajko
10 dkg miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
15 dkg mieszanki ( 10 dkg czekolady gorzkiej. 10 dkg suszonej żurawiny, 5 dkg orzechów włoskich, 5 dkg orzechów laskowych )
Sposób wykonania :
Płatki siekamy ostrym nożem ( najlepiej na stolnicy ), wsypujemy do większej miski. Dodajemy mąkę , proszek do pieczenia, cukier z wanilią , mieszamy wszystko razem przez chwilę . Następnie dodajemy mieszankę : pokrojoną żurawinę , orzechy oraz czekoladę , znów mieszamy. Na końcu dodajemy miód, roztrzepane widelcem jajko oraz miękkie masło pokrojone na małe kawałki. Całość mieszamy dokładnie, aby powstała masa. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy palcami. Ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut. Ciastka mają być zarumienione od spodu, z góry nie. Upieczone ciasteczka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy w chłodne miejsce, aby wystygły.
Mieszankę do ciasteczek możemy przygotować z różnych suszonych owoców np. rodzynek, moreli itp.
Ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. |
Smacznego !
Bardzo lubię ciastka owsiane. Jeszcze nie dodawałam żurawiny, w przyszłości wypróbuję.
OdpowiedzUsuńOwsiane z żurawiną pychota. Nie ma jak domowe ciasteczka.
OdpowiedzUsuń