Składniki :
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
25 dkg masła
2 - 3 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki mleka w proszku
1 galaretka owocowa
1 opakowanie wafli ( 5 sztuk )
Sposób wykonania :
Do rondla dajemy cukier, przesiane kakao ( mieszamy cukier z kakao ), mleko, pokrojone na kawałki masło. Rondel stawiamy na ogień, zagotowujemy, często mieszając. Gotujemy 20 minut na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę do gorącej masy, dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Wsypujemy przesiane mleko w proszku, ponownie dokładnie mieszamy ( najlepiej rózgą cukierniczą ), aby nie było grudek. Letnią masą smarujemy wafle, dokładnie dociskamy je rękami. Przełożony wafel odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła. Następnie kroimy wafel na małe kawałki ( wafelki ) ostrym nożem.
Galaretki możemy użyć o dowolnym smaku, masa i tak będzie czekoladowa. Możemy też nie dodawać kakao, wtedy możemy zrobić masę o takim smaku jakiego smaku jest galaretka np. cytrynowa, pomarańczowa itp. Jeśli robimy masę cytrynową, możemy dodać na końcu do masy trochę soku z cytryny, nie będzie wtedy zbyt mdła.
Jako miarki używamy szklanki o pojemności 250 ml.
Masę najlepiej mieszać rózgą cukierniczą.
Masę najlepiej smarować takim nożem. |
Smacznego !
Szybkie i proste w przygotowaniu. Warto spróbować.
OdpowiedzUsuń