Bakłażany stracą swój gorzki smak, jeśli przed przyrządzeniem ich włożymy do osolonej wody na dłuższy czas. Najwygodniej jednak jest pokroić je w grube plastry, posolić dość obficie (najlepiej solą himalajską), odstawić na około 30 minut, następnie dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą , na końcu osuszyć lnianą ściereczką lub kuchennym papierowym ręcznikiem. Solenie bakłażana usunie z niego goryczkę , a dodatkowo zmniejszy wchłanianie tłuszczu podczas smażenia.
Pozdrawiam !
Bakłażana uwielbiam i zastanawiałam się, jak usunąć goryczkę. Dzięki za radę. Ja mam grill gazowy i na nim przygotowuję warzywa oraz mięso grillowane. Smakuje dużo lepiej niż na zwykłej patelni czy w piekarniku. Specyficzny i wyjątkowy smak. Na https://polgrill.pl/ zamówiłam go w zeszłym roku. W lato służy nam też na imprezy przy grillu :)
OdpowiedzUsuńJa jednak wolę cukinię, ale pomysł przekaże mamie
OdpowiedzUsuńProste działanie i skuteczne :)
OdpowiedzUsuń