Strony

sobota, 21 kwietnia 2018

Zdrowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego ( na cukrze trzcinowym ).









Składniki :
4 kopiaste garście kwiatów mniszka lekarskiego
1 l wody
1 kg cukru trzcinowego (nierafinowanego ) 
sok z 1/2 cytryny 

Sposób wykonania :
 Zebrane kwiaty rozłóż cienką warstwą na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Następnie kwiaty wrzuć do garnka, zalej zimną wodą. Garnek postaw na ogniu i powoli ogrzewaj, aż do zagotowania się wody. Po zagotowaniu od razu garnek zdejmij z ognia i odstaw na noc. Następnego dnia wylej wszystko na sitko o małych oczkach (na sitko możesz rozłożyć gazę, zatrzyma wszystkie płatki kwiatów). Przecedź, a następnie dokładnie wyciśnij resztki soku obiema rękami lub ugniatając kwiaty na sicie drewnianą pałką . Do otrzymanego płynu wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Wymieszaj całość dokładnie, aby cukier się całkiem rozpuścił. Garnek z sokiem postaw na najmniejszym ogniu bez pokrywki ( jeśli masz za duży ogień podstaw pod garnek blaszkę , syrop nie może się zagotować, aby zachować jak najwięcej cennych właściwości syropu ! ). Garnek powinien stać na ogniu przez kilka godzin, aż odparuje nadmiar wody. Od czasu do czasu zamieszaj syrop drewnianą łyżką. Syrop należy raz lub dwa razy zdjąć z ognia i wystudzić ( np. przez całą noc ), w ten sposób sprawdzimy, czy nasz syrop ma już odpowiednią konsystencję. Jeśli jest jeszcze zbyt rzadki, to dalej go podgrzewamy na małym ogniu. Syrop musi być odpowiednio gęsty, powinien się powoli zlewać z łyżki.  Syrop nie może być ani za gęsty, bo wtedy podczas przechowywania nam się scukrzy, ani nie powinien być za rzadki, bo wtedy może nam skwaśnieć. Gotowy gorący syrop rozlej do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij wieczkami. Ja pasteryzuję go przez około 5 minut, aby mieć pewność, że się nie zepsuje. Słoiki z miodkiem przechowujemy z ciemnym i chłodnym miejscu. 
  Syrop ten możemy dodawać do herbaty, gdy jesteśmy przeziębieni, ale nie tylko, także, gdy jesteśmy zdrowi. Możemy też np. rozsmarować go na przekrojonej świeżej bułce lub kromce chleba posmarowanej wcześniej cienko masłem ( lub bez masła ). 






                         Smacznego !


   

1 komentarz: