Strony

piątek, 16 marca 2018

Miód z kwiatów mniszka lekarskiego (na cukrze brązowym).







 Już nie długo zacznie kwitnąć mniszek lekarski, więc trzeba będzie zrobić miodek. Dziś podam Wam przepis na zdrowy syrop z mniszka na cukrze brązowym. Cukier brązowy jest zdrowszy niż biały. 


Składniki :
4 kopiaste garście kwiatów mniszka lekarskiego
1 l wody
1 kg cukru brązowego ( nierafinowanego )
1/2 cytryny  

Sposób wykonania :
 Kwiaty mniszka rozsyp luźno na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Następnie kwiaty wrzuć go garnka, zalej zimną wodą . Garnek postaw na ogniu i powoli ogrzewaj do zagotowania się wody. Po zagotowaniu garnek zdejmij z ognia i odstaw na noc. Następnego dnia wylej wszystko na sitko o małych otworach ( na sitko możesz rozłożyć gazę ). Przecedź, a następnie dokładnie wyciśnij cały sok z kwiatów obiema rękami lub ugniatając kwiaty na sicie drewnianą pałką . Do otrzymanego płynu dodaj cukier i sok z cytryny, wymieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił. Garnek z sokiem postaw na najmniejszym małym ogniu bez pokrywki ( jeśli masz za duży ogień podstaw pod garnek blaszkę , syrop nie może się gotować ! ), aby zachować jak najwięcej cennych właściwości syropu. Garnek powinien stać na ogniu przez kilka godzin, aż odparuje nadmiar wody. Syrop należy raz lub dwa razy zdjąć z ognia i wystudzić ( np. przez całą noc ), w ten sposób sprawdzimy, czy nasz miodek ma już właściwą konsystencję. Jeśli jest jeszcze zbyt rzadki, to dalej podgrzewamy go na wolnym ogniu. Syrop musi być odpowiednio gęsty, powinien powoli zlewać się z łyżki.  Syrop nie powinien być ani za gęsty , bo wtedy podczas przechowywania się nam scukrzy, ani nie powinien być za rzadki, bo wtedy może nam skwaśnieć. Gotowy gorący syrop rozlej do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij wieczkami. Ja pasteryzuję go przez około 5 minut w temperaturze 90-95 i nigdy mi się nie psuje. Słoiki z miodkiem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

                                            Zastosowanie :
 Miód ten możemy dodawać do herbaty, gdy jesteśmy przeziębieni, ale nie tylko także, gdy jesteśmy zdrowi. Możemy też np. rozsmarować go na przekrojonej bułce lub kromce chleba posmarowanej masłem. SMACZNEGO ! 




                             Życzę zdrowia !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz