Strony
▼
czwartek, 21 grudnia 2017
Kutia - bardzo zdrowa potrawa.
Tej potrawy nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole ! Nie jest może ona tania, zwłaszcza gdy ktoś nie ma własnych orzechów, ale zawiera mnóstwo cennych składników dla naszego zdrowia. Warto ją spożywać nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia.
Składniki :
20 dkg maku
20 dkg orzechów laskowych
20 dkg orzechów włoskich
20 dkg migdałów
20 dkg rodzynek
miód płynny
Sposób wykonania :
Mak sparz, odcedź, zmiel w maszynce o małych oczkach. Orzechy laskowe zagotuj w wodzie, odcedź, obierz, posiekaj na małe kawałki. Tak samo postąp z orzechami włoskimi. Migdały posiekaj na małe kawałki. Rodzynki, orzechy, migdały i mak wsyp do miski. Polej miodem, wymieszaj dokładnie.
Możesz też pokroić kilka suszonych moreli, wtedy twoja kutia będzie jeszcze smaczniejsza.
Rada : Gdyby rodzynki były zbyt twarde, możesz je namoczyć kilka minut we wrzątku, następnie osączyć i dodać do potrawy. :)
Smacznego !
w moim domu taką masę makową podaje się z domowymi ciasteczkami o imbirowym smaku:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! ;-)
OdpowiedzUsuń