Strony

czwartek, 28 września 2017

Syrop z pigwy - do herbaty.








 Syrop z owoców pigwy to doskonały dodatek do herbaty przez cały rok, a zwłaszcza w zimie. Pigwa zawiera dużo witaminy C, dlatego zapobiega infekcjom przeziębieniowym. 

  
Składniki :
1 kg pigwy
1 kg cukru
Sposób wykonania :
 Owoce pigwy umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w dość cienkie plasterki. Układaj warstwami w niezbyt dużych słoikach (słoiki wyparz we wrzątku, osusz ) na przemian z cukrem. Każdą warstwę dokładnie dociśnij ( możesz to zrobić np. drewnianą pałką do ucierania ). Ostatnia warstwa powinna być z cukru. Słój przykryj lnianą ściereczką ( Lub wieczkiem, ale nie dokręcaj go całkiem ) i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 4-5 dni, aby pigwa puściła sok. Pilnuj, aby zawsze na wierzchu był cukier. Gdy sok całkiem przykryje owoce, zakręć słoiki szczelnie wieczkami i pasteryzuj przez 5 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu z dala od światła.

 Rada : Pigwa jest bardzo twardym owocem, dlatego do pokrojenia ją w plasterki możesz użyć robota kuchennego z tarczą do szatkowania. 



                       

                      Pozdrawiam gorąco !


 


1 komentarz: